Οι πρώτες ψηφιακές ίνες υφάσματος που αποθηκεύουν αρχεία στα ρούχα

Την πρώτη ίνα υφάσματος που διαθέτει ψηφιακές δυνατότητες δημιούργησαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων δύο ελληνικής καταγωγής.
Η ίνα υφάσματος που δημιούργησαν, μπορεί να «αισθανθεί», να αποθηκεύσει αρχεία μουσικής ή βίντεο και να αναλύσει δεδομένα, όταν υφανθεί σε ένα ρούχο. Οι καινοτόμες αυτές ψηφιακές κλωστές περιέχουν υπολογιστική μνήμη, αισθητήρες θερμότητας και δυνατότητα προγραμματισμού με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ψηφιακές ίνες επεκτείνουν τις δυνατότητες των “έξυπνων” υφασμάτων έτσι ώστε αυτά να μπορούν να παρακολουθούν την σωματική κατάσταση και την υγεία του οργανισμού, ανιχνεύοντας κάποια νόσο όπως για παράδειγμα, των πνευμόνων ή της καρδιάς. Θα καταστηθεί εφικτό, ακόμα, να αποθηκεύουν οι νιόπαντροι στα ρούχα τους τη μουσική που θα θέλουν να παίξει τη μέρα του γάμου τους, μεταξύ άλλων εφαρμογών.
Μέχρι τώρα, οι ηλεκτρονικές ίνες ήταν αναλογικές και όχι ψηφιακές. Σύμφωνα με τον Γιοέλ Φινκ, επικεφαλή της έρευνας, «είναι η πρώτη φορά που ένα ύφασμα αποκτά την ικανότητα να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα με ψηφιακό τρόπο, προσθέτοντας μια νέα διάσταση περιεχομένου πληροφοριών στα υφάσματα και επιτρέποντας έτσι αυτά να προγραμματίζονται στην κυριολεξία».
Η νέα ίνα δημιουργήθηκε από εκατοντάδες μικροσκοπικά ψηφιακά «τσιπάκια» πυριτίου, τα οποία από κοινού διαμορφώθηκαν σε μία ίνα πολυμερούς. Η ίνα είναι πολύ λεπτή και εύκαμπτη, ικανή να περάσει μέσα από μια βελόνα και να ραφτεί σε ένα ύφασμα, καθώς επίσης να πλυθεί τουλάχιστον δέκα φορές χωρίς να υποστεί ζημιά! Όταν ενσωματώνεται σε ένα ύφασμα, αυτός ή αυτή που το φορά, δεν καταλαβαίνει κάποια διαφορά.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να αποθηκεύσουν στην ψηφιακή ίνα και μετά να αναπαράγουν, ένα σύντομο αρχείο έγχρωμης ταινίας και ένα μουσικό αρχείο. Τα αρχεία αυτά μπορούν να αποθηκευθούν στη μνήμη της ίνας για διάστημα έως και δύο μηνών, χωρίς να χρειάζεται παροχή ενέργειας. Επιπλέον, η ίνα περιέχει ένα «έξυπνο» νευρωνικό δίκτυο, που συλλέγει δεδομένα από το σώμα του προσώπου που φορά το ρούχο.
Μπορούμε να πούμε με σιγουριά πλέον, ότι η δημιουργία αυτή, αποτελεί μια καινοτομία της εποχής που θα αναδειχθεί πολύ χρήσιμη, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και σε άλλους τομείς.

Πηγή άρθρου:
lifo.gr
Πηγή εικόνας:
sofokleousin.gr